نویسنده: صیف، محمدحسن* ؛ مظلومیان، سعید ؛ حسینی، سیدمحمدباقر ؛ محمدی نیا، طیبه ؛

چکیده: زمینه و هدف: با توجه به نقش مهم اخلاق در سازمان‌ها از جمله مراکز آموزشی و رسالت مربیان برای آموزش نسل‌های بعد، این پژوهش با هدف ارائه مدل علی شایستگی‌های اخلاقی در معلمان شهر شیراز انجام شده است.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی ـ همبستگی، 330 نفر از معلمان مقطع متوسطه شهر شیراز در سال تحصیلی 96-1395 با استفاده از فرمول کوکران و به روش تصادفی طبقه‌ای انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌های اخلاق حرفه‌ای Gregory (1990 م.)، اخلاق حرفه‌ای، فردی و سازمانی قهرمانی (2010 م.)، رضایت شغلی Smith (1969 م.) سبک مدیریت (1982 م.) Salzman و Anderkolk، بیگانگی سازمانی صداقتی‌فرد (2007 م.)، عدالت سازمانی Niehoff و Moorman (1993 م.) استفاده شد. تحلیل داده‌ها به روش تحلیل مسیر و به وسیله نرم‌افزارهای SPSS و Lisrel انجام گرفت.
یافته‌ها: متغیرهای رضایت شغلی، عدالت سازمانی، سبک مدیریت و بیگانگی سازمانی، علاقه به کار، مشارکت در کار، پشتکار ـ جدیت، روابط سالم انسانی و عوامل فردی تأثیر معنی‌داری بر شایستگی‌های اخلاقی دبیران داشتند (p=0/01). 38‌% از واریانس شایستگی‌های اخلاقی توسط متغیرهای برون‌زای نام‌برده تبیین گردیده و مدل علی شایستگی‌های اخلاقی معلمان از برازش خوبی برخوردار بود.
نتیجه‌گیری: یافته‌ها نشان داد که متغیرهای برون‌زا و با میانجی‌گری عوامل فردی بر شایستگی‌های اخلاقی تأثیر مثبت و معنادار می‌گذارند. از آنجایی که رعایت رفتارهای اخلاقی در یک سازمان در قدم اول به میزان ارج‌گذاری به ارزش‌های اخلاقی در سیاست‌های کلی و اقدامات مدیریتی آن سازمان بستگی دارد، به مدیران مدارس توصیه می‌شود تا با اتخاذ تدابیر لازم زمینه مناسب برای بروز هنجارها و شایستگی‌های اخلاقی را فراهم نمایند.

منبع: اخلاق زیستی زمستان 1397 – شماره 30 رتبه علمی-پژوهشی (وزارت بهداشت (‎13 صفحه – از 56 تا 68 )

دانلود مقالهدانلود مقاله

10.22037/bioeth.v8i30.22380عدالت


A Causal Model for Moral Competencies of High School Teachers

Author: Mohammad Hassan,Seif*; Saeid, Mazlomian; Mohammad Bagher, Hosseini; Tayebeh, Mohammadinia;

Abstract: BackgroundandAim:Giventheimportantroleofethicsinorganizationssuchaseducationalcentersandthemissionofeducatorsfortrainingofnextgenerations,thisstudywasconductedwiththeaimofpresentingacausalmodelofmoralcompetenciesforhighschoolteachersinShiraz,Iran.MaterialsandMethods:Inthisdescriptive-correlationalstudy,330highschoolteacherswereselectedusingCochran’sformulaandstratifiedrandomsamplingmethodinacademicyearof2015-2016.Gregory’sOccupationalWorkEthicInventory(1990),Ghahramani’sProfessional,OrganizationalandIndividualEthics(2010),Smith’sJobSatisfaction(1969),Salzman&Anderkolk’sManagementStyle(1982),SedaghatiFard’sOrganizationalAlienation(2007),Niehoff&Moorman’sOrganizationalJustice(1993)questionnaireswereusedtocollectdata.DataanalysiswasdoneusingPathanalysismethodbySPSSandLisrelsoftwares.Findings:Thevariablesofjobsatisfaction,organizationaljustice,leadershipstyleandorganizationalalienation,interestinwork,participationinwork,perseveranceandseriousness,healthyhumanrelationsandindividualfactorshadasignificanteffectonteachers’moralcompetences(p=0.01).38%ofthevarianceformoralcompetenceswasexplainedbyexogenousvariablesand.Thecausalmodeloftheteacher’smoralcompetencieswaswellsuited.Conclusion:Thefindingsshowedthattheexogenousvariableshadasignificantpositiveeffectontheteacher’smoralcompetencieswithmediatingroleofindividualfactors.Sinceobservanceofmoralbehaviorsinanorganizationdependsfirstandforemostonthevalueofmoralvaluesinitsgeneralpoliciesandmanagementpractices,schoolmanagersareadvisedtotakeappropriatemeasurestoensurethebackgroundtomoralnormsandcompetenci

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × 5 =